Dieta ketogeniczna — co warto o niej wiedzieć?

Ludzie od stuleci stosują najróżniejsze diety odchudzające. Zazwyczaj ma to miejsce wtedy, gdy zbliża się okres wiosenny i lżejsze ubranie odsłania więcej obszaru ciała. Aby uniknąć dyskomfortu, a zarazem zgubić zbędne kilogramy coraz więcej osób decyduje się na zastosowanie diety ketogenicznej. Czym jest oraz co warto o niej wiedzieć?

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna, zwana również keto, bazuje o zmianę sposobu odżywiania na taki, który radykalnie oddziałuje na procesy metaboliczne, jakie zachodzą w organizmie człowieka.

W tego typu diecie węglowodany zostały w pełni zastąpione przez tłuszcze, które paradoksalnie powinny w zbilansowanej diecie występować rzadko i w bardzo niewielkich ilościach. Okazuje się jednak, iż nadmiar tłuszczu w planie żywieniowym nie przyczynia się do przyrostu tkanki tłuszczowej, a nawet przeciwnie — sprawia, że następuje jej redukcja w organizmie. Tego typu zjawisko zostało określone jako ketoza. Jej głównym założeniem jest doprowadzenie do stanu, w którym organizm pozyskuje energię z tkanki tłuszczowej. Komponowanie posiłków w takiej diecie nie jest łatwe, co powoduje, iż coraz więcej decyduje się na skorzystanie z pomocy wyspecjalizowanych firm kateringowych. Zainteresowanie tematem można zaobserwować, spoglądając na częstotliwość wyszukiwania w Google takich fraz jak choćby „keto catering Łódź„.

Dieta ketogeniczna — jakie są jej zasady?

Podstawowe założenia diety keto to: wyeliminowanie węglowodanów i spożywanie tłuszczy, jak i również znaczne ograniczenie posiłków, które mogą zawierać cukier, czyli owoców i warzyw. W planie żywieniowym ketogenicznym trzeba spożywać produkty z dużą zawartością tłuszczu, czyli ryby, oleje, tłuste mięsa, orzechy oraz śmietanę i masło. Należy podkreślić, iż tłuszcze powinny być wysokiej jakości, co oznacza, że nie powinny być one rafinowane tylko tłoczone na zimno. Szczególnie rekomendowana jest: oliwa z oliwek, masło kokosowe, olej kokosowy, olej z awokado oraz olej sezamowy. Zalecanym owocem do spożywania w diecie keto jest awokado, natomiast warzywa, jakie można spożywać w czasie jej stosowania to: brokuły, pomidory, ogórki i grzyby. Można także spożywać grzyby, szczególnie smażone na oleju.

Warto wspomnieć, iż najważniejszą zaletą tej diety jest doprowadzenie do spadku poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie. Wszystko to dzięki usprawnieniu pracy nerek, serca oraz wielu innych układów i narządów.