Jak wykorzystać naczynia miedziane w kuchni?

Nowoczesne kuchnie stawiają przede wszystkim na estetykę i funkcjonalność. Dlatego dobierając dodatki i akcesoria, warto jest nie tylko dopasować je do wnętrza, ale także zwrócić uwagę na ich praktyczność. Dobrym przykładem łączącym funkcjonalność i modny wygląd są zyskujące na popularności naczynia miedziane. Dlaczego warto sięgać po miedziane akcesoria?

Miedź – dlaczego sprawdza się podczas gotowania?

Miedź znana jest ze swoich właściwości przewodzenia ciepła. Jest ona prawie pięć razy lepszym przewodnikiem niż żelazo i prawie dwadzieścia razy lepszym niż stal nierdzewna. Dzięki tym właściwościom naczynia miedziane szybciej się nagrzewają i dłużej utrzymują ciepło, dlatego nie ma potrzeby używania dużej ilości energii do gotowania. Co więcej, miedziane patelnie czy garnki rozprowadzają ciepło równomiernie po całej powierzchni naczynia, dlatego szansa na przypalenie potrawy podczas gotowania jest zdecydowanie mniejsza niż w tradycyjnych odpowiednikach. Jednak kucharze doceniają nie tylko właściwości cieplne miedzi. Miedź jest przede wszystkim pierwiastkiem antybakteryjnym – zarazki i bakterie nie są w stanie przetrwać na jej powierzchni, ponieważ jest ona dla nich toksyczna. Sprawia to, że miedziane wyroby są bardzo bezpieczne.

Miedziane butelki – woda wzbogacona o miedź

Prozdrowotne właściwości miedzi dla organizmu człowieka zostały już udowodnione. Ma ona właściwości nie tylko przeciwdrobnoustrojowe czy przeciwzapalne, ale także przeciwutleniające. Oznacza to, że bardzo dobrze radzi sobie ze zwalczaniem wolnych rodników i niweluje ich negatywne działanie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ wolne rodniki są głównymi przyczynami raka w ludzkim ciele. Dobroczynne działanie miedzi można odczuć, pijąc wodę wzbogaconą o ten pierwiastek. W domowych warunkach uzyskać ją można wykorzystując naczynia miedziane, jak chociażby dzbanki czy butelki.

Jak dbać o miedziane naczynia?

Naczynia miedziane wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Najbezpieczniej jest myć i polerować je specjalnie przeznaczonymi do tego pastami. W domowych warunkach sprawdzi się także mycie ciepłą wodą i mydłem. Należy pamiętać, że zachowanie długowieczności naczyń miedzianych jest możliwe głównie przez delikatnie ich polerowanie. Wystarczy namoczyć gąbkę niewielką ilością soku z cytryny, posypać ją solą kuchenną i wytrzeć w ten sposób powierzchnie patelni czy garnków.